Edi Keber in WineFoot

Collio Italy Spotlight: Edi Keber Winery

Posted on 04 January 2011

My recent visit to the Collio region in Italy has left a permanent mark on me both personally and professionally. I can’t remember the last time I have met a more passionate group of wine-industry folks and certainly have never met anyone with the history of this region (that’s not to say, they’re not out there, I just haven’t met them yet).

One of the coolest dudes there was Edi Keber – his winery spans multiple family generations and sits right on the border of Italy and Slovenia.  In fact, some of the vineyards are in Slovenia. His passion matches his hospitality and obvious love for both his craft and the people who enjoy wine.

Here is Edi, in his own words (via an interpreter):

Edi and his staff welcomed myself and the other wine/food editor’s I was traveling with, with open arms and an open table where he proceeded to feed us a home-made barely-soup with bacon in it.

During the lunch, he proceeded to talk about the history of the wine, the way they produce it to preserve a sense of place and make some fun jokes. He told us that he is moving to all concrete fermentation tanks as apposed to stainless because “stainless has no soul”.

As you can see in the picture below, he doesn’t take himself all too seriously and also has no problem heavily promoting Collio (the logo on the apron and the yellow glasses – yellow is the “color of Collio since it’s a common color of the wine there – in fact, one of the producers has a Porsche that says “Drink Yellow” on it.)

Edi was such a likable dude, that there were a few of us that told him “we aren’t too old to be adopted, however, he said he’d only do so if we were female”.

While his winery doesn’t have a website (that I know of anyways), you can find a bit more details on them at their U.S. importer, Jan D’Amore wines:

http://www.jandamorewines.com/edikeber.html

Il nuovo sito di Zoff Formaggi!!!

E’ on line il nuovo sito di Zoff Formaggi e dell’Agriturismo Borg da Ocjs: potrai trovare splendide fotografie delle mucche di Giuseppe, tutte le informazioni sulle confortevoli e rilassanti camere dell’agriturismo, i metodi di produzione e tutte le caratteristiche dei famosi formaggi, yogurt e mille altri gustosi e genuini prodotti.

Basta un clic……

www.borgdaocjs.it

Ecco intanto l’anteprima del nuovo punto vendita dell’Azienda:


Piccolo COLLIO, Gente del Friuli 3/3

Piccolo COLLIO, Gente del Friuli 2/3

Piccolo COLLIO, Gente del Friuli 1/3

Il Friuli www.ilfriuli.it

Piccolo Collio

A Cormons, nella scenografica cornice di Casa Kramer, è stata presentata l’associazione “Piccolo Collio”, sodalizio che riunisce produttori di vino, di prodotti gastronomici di nicchia, ristoranti e vare strutture dedicate all’ospitalità del Collio. A guidare la nuova realtà sono il presidente Edi Keber e il vicepresidente Josko Sirk (foto Fotoimmaginae).

38 Immagini
2422 visite
133 Votazioni
Descrizione

Le immagini del debutto, cui è seguita subito una degustazione pratica dei prodotti locali.

La Subida a capo della Top 10 dell’Holiday Architecture

La Subida è stata eletta la più popolare new entries del 2010 tra le case vacanza e gli hotels del famoso sito tedesco Urlaubsarchitektur – Holiday Architecture.

Country/Region: IT-Italy, Cormons (GO) (~60km from Trieste)
Name: La Subida
Scenery: Friuli (Friaul)
Lodging: 3 houses (houses of the wood, house of the vinegard factory)
Architecture: modern, old&new
Completion: new
Architect: Adriano Zuppel, IT-Gradisca D’Isonzo
Press/Publication: ./.
Awards: ./.
Homepage: lasubida.it
Special Features: La Subida has a Trattoria and an Osteria. There are 2 other houses for rent (Country house & Grandmothers House) which are in traditional style.

Beba presenta i suoi formaggi a Treviso

I formaggi di Beba, il Latteria, il Montasio e il Tolmin di Fossa, si sono presentati alla Trattoria dalla Libera, di Sernaglia della Battaglia, vicino a Treviso. La serata è stata organizzata da Papageno e l’ospitalità della famiglia Stella è stata eccezzionale: dei colleghi splendidi, un locale da visitare!

Il Formaggio di Fossa di Piccolo Collio -5-

Sono i giorni di San Martino e si apre la fossa.

Renato ci tiene a far notare che nonostante faccia questo lavoro da quando era bambino, le giornate prima dell’apertura sono giornate di apprensione: la grande curiosità di verificare il lavoro svolto, la preoccupazione che tutto sia andato bene.

Ma ancora una volta l’apertura si è trasformata in una festa!

Il profumo deborda dalla bottega, invade il paese, che non può non venire a condividere la soddisfazione.

Poche ore e le forme sono alla Subida.

To be continued

Beba nel bosco della Subida…

Beba fa compagnia all’Aceto Sirk sui totem nel Bosco della Subida, vicino all’Osteria e alle casette per gli ospiti.

Promozione Turistica, il nuovo progetto di Piccolo COLLIO

IL PICCOLO – LUNEDI’ 27 DICEMBRE 2010- Isontino, pag.21